| Autor |
ZTE ZXDSL 852v1 - PROBLEM |
~emiospl Użytkownik
|
| Dodane dnia 25-06-2009 17:20 |
|
|
Witam...
Jestem posiadzaczem neo 1MB i mam modem ZTE ZXDSL 852v1 (2 diody). I tu mój problem. Zakupiłem sobie tydzień temu nowego kompa. Wszystko pięknie zainstalowałem stery Win XP SP2. I potrzebne programy. Podłączam neta. "Smigam sobie po necie" i tak po pewnym czasie (około 30minut) rozłącza się internet. Nie jest to normalne rozłączanie, gdyż internetu nie ma pobieranie się wyłącza przeglądarki nie otwierają stron lecz ikonka internetu w pasku dalej jest. A czego było mało gdy odłączam modem system tego nie widzi. Nic, kompletny paraliż. Formatowałem z tego powodu komputer. Wyłączałem oszczędzanie prądu na USB. I wciąż to samo. Panowie z infolini twierzą że wina leży po stronie mojego oprogramowania. Lecz ono jest w porządku gdyż wszystko jest to samo co na starym kompie, a gdzie wszystko jest porządku.
Proszę o pomoc gdyż nie mam już siły do tego. Problem cały czas się powtarza
PS. Restart kompa pomaga i można potem połączyć się z internetem, ale problem nie znika.
Parametry mego komputera:
Procesor: Intel Core 2 Duo 3.06gHz
Płyta główna: Gigabyte EP43-DS3L
Pamięć RAM: Kingstone DDR2 4GB
Dysk Twardy: Samsung 1TB
Zasilacz: 460W |
|
| Autor |
RE: ZTE ZXDSL 852v1 - PROBLEM |
^szogun Administrator
|
| Dodane dnia 26-06-2009 17:33 |
|
|
Witaj "emiospl"
Może po połączeniu z internetem uruchamia się jakaś aktualizacja sterowników i uruchamia się w tle. Proponuję zablokować automatyczną aktualizację systemu. Zainstalować dodatkowo Firewall np PC Tools i sprawdzić jakie procesy uruchamiają swoje połączenia. Sprawdź jeszcze to z tego Artykułu http://www.luxnet.info/readarticle.php?article_id=1 .
pozdro
Mądrość życiowa to owoc wieloletnich doświadczeń. Poznaj co radzą inni...  |
|
| Autor |
~emiospl Użytkownik
|
| Dodane dnia 26-06-2009 18:09 |
|
|
Witam.
Co do firewall to mam zainstalowanego Kaspersky Internet Seciurity 7.0.125. Procesy mam takie same jak na starym komputerze. A aktualizacje systemową zawszę wyłączam po formacie komputera, więc to nie może być przyczyną mego problemu.
Czy mogą być jakieś inne rozwiązania tego problemu ? |
|
| Autor |
^szogun Administrator
|
| Dodane dnia 26-06-2009 21:11 |
|
|
|
emiospl napisał/a:
Witam...
Jestem posiadzaczem neo 1MB i mam modem ZTE ZXDSL 852v1 (2 diody). I tu mój problem. Zakupiłem sobie tydzień temu nowego kompa.
Parametry mego komputera:
Procesor: Intel Core 2 Duo 3.06gHz
Płyta główna: Gigabyte EP43-DS3L
Pamięć RAM: Kingstone DDR2 4GB
Dysk Twardy: Samsung 1TB
Zasilacz: 460W
Przy takich parametrach podanych powyżej powinno działać wszystko sprawnie a tu po pewnym czasie (około 30minut) rozłącza się internet. - moje pytanie dotyczy portów USB a właściwie ich obsługi przez procesor może tu tkwi problem czy w biosie możesz przestawić usb na 1,1 czy ustawia się z automatu. może inne sterowniki dla modemu, a test portów, płyty, w jakim momencie najczęściej rozłącza, czy w czasie kiedy pobrał stronę i jest w stanie uśpienia,czy w czasie pracy kiedy coś pobiera, może napięcie skacze na portach usb.
A może warto by wymienić na router z modemem ADSL???
Sprawdź może ustawienia w biosie, zrób test płyty głównej na obsługę portów USB. Może wtedy pojawią się jakieś wskazówki.
http://www.gigabyte.pl/products/mb/specs/ga-ep43-ds3l_10.html
Unikalne cechy
* Dynamic Energy Saver Advanced
Mądrość życiowa to owoc wieloletnich doświadczeń. Poznaj co radzą inni... 
Edytowane przez szogun dnia 26-06-2009 21:16 |
|
| Autor |
~emiospl Użytkownik
|
| Dodane dnia 27-06-2009 12:38 |
|
|
|
szogun napisał/a:
moje pytanie dotyczy portów USB a właściwie ich obsługi przez procesor może tu tkwi problem czy w biosie możesz przestawić usb na 1,1 czy ustawia się z automatu.
Jak to sprawdzić czy są 1.1 czy 2.0 USB ? Gdy wchodzę do biosu to znajduję tylko jedną opcję
USB 2.0 Controler ENABLED.
Lecz podczas uruchamiania się komputera pisze
USB 1.1 Host Controler
[b]szogun napisał/a:
może inne sterowniki dla modemu,
Do tego modemu nie ma innych sterów.
szogun napisał/a:
a test portów, płyty,
Jak to mogę zrobić ?
szogun napisał/a:w jakim momencie najczęściej rozłącza, czy w czasie kiedy pobrał stronę i jest w stanie uśpienia,czy w czasie pracy kiedy coś pobiera, może napięcie skacze na portach usb.
Najczęściej zawiesza się podczas gry, ale w tych nowszych. Wtedy dysk i cały komputer staje się głośniejszy. Ale jak wyłączam to cichnie wszystko
szogun napisał/a:
Sprawdź może ustawienia w biosie, zrób test płyty głównej na obsługę portów USB. Może wtedy pojawią się jakieś wskazówki.
Możesz mi napisać jak to zrobić ?
Edytowane przez emiospl dnia 27-06-2009 12:39 |
|
| Autor |
^szogun Administrator
|
| Dodane dnia 29-06-2009 09:57 |
|
|
Sory !
Są programy testującwe cały komp.
Sprawdzić można: 3DMark a więcej poszukaj w Gogle
Mądrość życiowa to owoc wieloletnich doświadczeń. Poznaj co radzą inni... 
Edytowane przez szogun dnia 29-06-2009 10:02 |
|
| Autor |
@Adminos Super Administrator
|
| Dodane dnia 09-11-2009 11:26 |
|
|
W związku z brakiem dalszych postów temat zamykam
Mądrość życiowa to owoc wieloletnich doświadczeń. Poznaj co radzą inni...  |
|